Monday, February 07, 2011

Doll Cake

If you can see clearly, this cake comes with the base cake. Total price for this cake is RM 230.00 Both are moist chocolate cake with chocolate ganache in between layers.
Made this for my Alisya's birthday party at Kuala Pilah.

Abok Abok

I love abok abok. It is one of my favourite traditional dessert.  


Recipe courtesy from Resepi Dayat

Abok Abok
BAHAN-BAHAN :
    300 gram sagu biji
    ½ biji kelapa parut
    1 cawan gula melaka (dipotong kecil)
    Daun pisang (dipotong segi empat sama)
    Garam
    Lidi
    2 helai daun pandan

CARA-CARA:
    Bilas sagu dengan air bersih dan toskan
    Campurkan sagu biji dengan kelapa dan gram. Gaul rata
    Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong
    Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh
    Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah
    Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong
    Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan
    Kukus selama 30~40 minit
    Sedia untuk dihidangkan