Assalam semua, finally ramadhan sudah tiba, I am sure you guys sibuk beribadah and also sibuk bershopping sakan tahun ni. As for myself, tak de nak shopping sangat tahun ni tapi setakat beli barang baru satu dua tu normal lah. Anyways....sebenarnya tak plan pun nak letak gambar berbuka ni tapi why not kan. Saje suka suka share resepi.
Gambar di bawah ni berbuka berdua dgn suami dan aiman yang baru 2 tahun ni. Simple food je. We had pasta with tomatos, chicken pie, scones and hehehe...pisang goreng. Seperti biasa resepinya di bawah ye.
Spaghetti with Tomatos
Masak Spaghetti / angel hair.. ( ikut suka nak kembang macam mane. I like al dante)
Garlic
Bay Leaf
Cherry Tomatos
Parmesan Cheese
Salt and Pepper
Tumis garlic with olive oil, masukkan spaghetti , kacau, kemudian masukkan tomatos, salt and pepper. Hidangkan dalam pinggan dan tabur cheese sebanyak yang mungkin..hehe..ikut suka lah.
As for the scones...u guys carik lah dalam blog ni. I've given it last few weeks rasanya.
For the simple
Chicken pie
Filling:
Ayam dah digoreng dan dipotong dadu
Lobak merah
Bawang merah dan bawang putih
Susu
Tepung gandum
Sebuk ayam
Garam dan black pepper
air sedikit
Puff Pastry- beli je kat Giant..brand pampas or kawan.
Ok...tumis bawang merah dan putih , kemudian masukkan air dan lobak merah .
Masukkan black pepper dan serbuk ayam. Bila lobak sudah lembut sedikit, masukkan ayam. Kacau dan padamkan api.
Ambil periuk lain , masukkan susu dan tepung gandum dan sedikit garam. Kacau atas dapur dengan api yang kecil. Kacau sampai pekat dan masukkan ayam dan lobak itu kedalam . Padam api dan biarkan sejuk.
Ambil puff pastry dan letakkan filling di tengah dan lekatkan pastry dgn kuning telur.
Bakar 200 celcius sampai terbakar...hehehe...sampai kuning keemasan. :) Selamat Mencubaa...
Ps:// tolong eh...dun ask for resepi nak goreng pisang.
No comments:
Post a Comment