Bahan:
400g @ 3C kacang tanah, ditumbuk sampai halus (ku guna about 1C - 1 1/2C kacang tanah bersama kulitnya, separuh blend halus separuh lagi blend kasar sikit)
Bahan kisar:
5-10 biji cili kering (ku guna dalam 3-4 biji cili kering yang besar)
4 ulas bawang putih (ku guna 2 ulas)
1 bawang besar (ku guna 1/2 bawang besar merah. Jenis bawang besar merah kuahnya lagi manis berbanding warna bawang yang berwarna kuning)
4 hiris halia (ku guna 1cm lebih kurang)
4 hiris lengkuas
1 senduk minyak (ku guna dalam 1/8C)
*1 batang serai (ku tak letak dalam bahan kisar tapi ketuk hujung serai dan masuk masa tumis)
Bahan perasa:
1/2C gula perang (ku guna 1/4C)
1/2C gula pasir (ku guna 1/4C)
2sb asam jawa @ 1 asam keping (ku guna agak-agak 1/2sb asam jawa yang dicampur sedikit air)
1200 ml air (ku guna dalam 600-1000ml air, bila kering je letak air sampai betul-betul pekat)
2sb gula pasir (tak letak)
2sb garam (secukup rasa)
tambahan...ialah daging cincang. Suka hati lah nak letak banyak mane pun.. :)
Cara-cara:
- Panaskan minyak (bukan yang dikisar sekali dengan cili tapi minyak lain, lebih kurang dalam 2sb). Masukkan bahan kisar (dan serai kalau tak diblend sekali tadi). Masak sampai wangi.
- Masukkan kacang tumbuk, masak 5min sambil dikacau-kacau.
- Masukkan separuh air, masak sambil sekali-sekala kacau selama 1jam (ku masak 30min untuk separuh adunan).
- Masukkan selebih air, masak lagi selama 1jam atau hingga pekat (ku masak 30-60min kalau separuh adunan. Tambah air kalau kuahnya kering tapi masih belum masak/pekat).
- Masak hingga pecah minyak (kuah akan kelamaan bertukar dari perang kepada merah, kemerahan bergantung kepada berapa banyak cili yang digunakan).
- Masukkan gula pasir, gula perang, asam jawa/keping dan garam hingga secukup rasa. Tambah lagi gula kalau tak cukup manis.
- Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment