Wednesday, September 19, 2012

Bread Pudding

Bread Pudding.....hot bread pudding... Ok guys...I hope you will love this too because my bread pudding are just pure delicious and sinful. If you don't like cinnamon , let me know before I bake it. Anyways.....this bread pudding is so easy to make and I hardly measure anything. Go by the flow they say but just to let you know what is in the batter is milk, eggs, melted butter, vanilla extract, sugar and salt. :) To order.....it is only RM 20 each. :)

Wicked Chocolate Cake


Another order from dearest cousin...my wicked chocolate cake. She asked for 3 kilos cake but after putting the chocolate and cream....the weight is now almost to 6 kilos. Talk about kilos...I think I better stick to 1 or 2 batches because it gets messy calculating the price etc. Budak baru belajar lah katakan. Oh well...I hope you guys enjoy this...and seriously...this cake is for good and bad times. Trust me!. nge......... bye~

Tuesday, September 11, 2012

Resepi Kuah Kacang

Assalam semua, ni resepi kuah kacang yang sering suamiku minta tiap kali raya menjelma. Actually tak de ikut sukatan pun bab memasak ni. Oleh kerana dah snap pic ni...rasanya sesuai sekali kalau adanya resepi kan. Ok lah...ni resepi dari http://zachoes.blogspot.com ...tapi saya punya lain sedikit..sebab letak daging cincang sekali. So kuah kacang lagi manis dan lemak rasanya.


Bahan:
400g @ 3C kacang tanah, ditumbuk sampai halus (ku guna about 1C - 1 1/2C kacang tanah bersama kulitnya, separuh blend halus separuh lagi blend kasar sikit)

Bahan kisar:
5-10 biji cili kering (ku guna dalam 3-4 biji cili kering yang besar)
4 ulas bawang putih (ku guna 2 ulas)
1 bawang besar (ku guna 1/2 bawang besar merah. Jenis bawang besar merah kuahnya lagi manis berbanding warna bawang yang berwarna kuning)
4 hiris halia (ku guna 1cm lebih kurang)
4 hiris lengkuas 
1 senduk minyak (ku guna dalam 1/8C)
*1 batang serai (ku tak letak dalam bahan kisar tapi ketuk hujung serai dan masuk masa tumis)

Bahan perasa:
1/2C gula perang (ku guna 1/4C)
1/2C gula pasir (ku guna 1/4C)
2sb asam jawa @ 1 asam keping (ku guna agak-agak 1/2sb asam jawa yang dicampur sedikit air)
1200 ml air (ku guna dalam 600-1000ml air, bila kering je letak air sampai betul-betul pekat)
2sb gula pasir (tak letak)
2sb garam (secukup rasa)
tambahan...ialah daging cincang. Suka hati lah nak letak banyak mane pun.. :)

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak (bukan yang dikisar sekali dengan cili tapi minyak lain, lebih kurang dalam 2sb). Masukkan bahan kisar (dan serai kalau tak diblend sekali tadi). Masak sampai wangi.
  2. Masukkan kacang tumbuk, masak 5min sambil dikacau-kacau.
  3. Masukkan separuh air, masak sambil sekali-sekala kacau selama 1jam (ku masak 30min untuk separuh adunan).
  4. Masukkan selebih air, masak lagi selama 1jam atau hingga pekat (ku masak 30-60min kalau separuh adunan. Tambah air kalau kuahnya kering tapi masih belum masak/pekat).
  5. Masak hingga pecah minyak (kuah akan kelamaan bertukar dari perang kepada merah, kemerahan bergantung kepada berapa banyak cili yang digunakan).
  6. Masukkan gula pasir, gula perang, asam jawa/keping dan garam hingga secukup rasa. Tambah lagi gula kalau tak cukup manis.
  7. Tutup api dan hidangkan.

Serious Chocolate Cake

This is my latest chocolate. It is super moist, super fudgy, double delicious and suitable for any occasions from birthday party, wedding or even breakups. Order now and you won't be disappointed.

Samperit susu

Samperit ni memang sedap dan rapuh. Cuba lah buat. Resepi di ambil dari http://zachoes.blogspot.com
Terima Kasih.

Samperit Susu

Bahan:
125g susu pekat manis - resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g
230g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) -  resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan
***See NOTE below

Cara:

  1. Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je). 
  2. Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. My experience, 230g just nice untuk picit ke dalam acuan. Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung.
  4. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.

NOTE:
  1. Ku guna susu  pekat manis F and N. Boleh guna susu pekat manis jenama lain.
  2. Ku guna lepa susu jenis yang taklah mahal sangat. Memadai butter yang sedap dimakan dan baunya wangi. Kualiti butter pun penting dalam buat biskut ni sebab takde perasa yang menonjol (contohnya esen vanila). Boleh guna pure butter kalau mahu (ku tak guna sebab tak suka biskut yang terlampau berlemak).
  3. Ku guna tepung jagung dalam tin jenama Brown and Polson (cap butterfly). Guna tepung jagung yang berkualiti untuk dapat maksimum rasa. Jenis murah is not a wise decision, takut rasanya efek nanti.
  4. Ku guna acuan semperit (ke dahlia?) yang matanya tak berapa hensem. Jadi bila picitnya semperit pun keluar tak berapa hensem. Huhuhu..

Chelsea untuk Adam


Selamat Hari Jadi Adam. :)