Sunday, July 21, 2013

Ketam masak Teow Chu


Kisah ketam bersama Teow Chu...hihi.. My favourite...oopss...rasanya rata rata semua orang suka makan ketam. Kalau nak beli ketam...tunggu time bulan penuh....for sure ketam gemuk gemuk belaka. My housing area ni kalau nak beli ketam memang sedia ada. Price wise dari RM 18 ke RM 25 sekilo. 

Okay...back to the ketam. Bersihkan ketam potong saiz yang bersesuaian. As for the sos teow chu pula....tumbuk bawang merah, bawang putih, teow chu biasa dan teow chu pedas bersama dalam batu lesung. 

Dalam kuali berasingan, tuangkan minyak sedikit dan goreng ketam sehingga masak. Minyak tak perlu banyak....tapi untuk pastikan ketam masak, tutup periuk dengan tudung periuk. Wap panas akan menolong untuk masakkan ketam itu. Bila ketam dah masak, keluarkan .

Tumiskan bahan yang di tumbuk itu, tak perlu masukkan garam dah...tapi masukkan gula...secukup rasa. Kemudian masukkan ketam. Kacau dan hidangkan panas. Yum!

No comments:

Post a Comment