Thursday, August 29, 2013

Strawberry jam

Belah Strawberi..up to you nak belah kecil atau besar. Kalau kecil....buah akan hancur bersama gula bila dan masak. Kalau belah besar, you can still bite the fruits bila dah masak. 

Assalam all, maaf dah berhari hari tak update my blog. Busy baking, beraya, bermarketing dan berbagai. Raya open house tak habis habis and alhamdulillah murah lagi rezeki kita semua. Semoga tahun yang akan datang akan lebih meriah. 

Cerita pasal open house ni...tadi pergi ke supermarket and saw beautiful strawberries. Alang alang terus ambil...actually buah ni memang masam and I never really like eating it pun. After flipping through some recipe books, ternampak pula recipe buat jem buah. 

Straight away belah strawberi ni dan masak. 
It is very easy as A B C

Masukkan gula. Gula harus sama berat dengan berat buah. Masakkan dengan api sederhana. 
Bila gula dah mengelegak seperti gambar di atas, masukkan setengah sudu besar  butter untuk menghilangkan buah yang ada. Kecilkan api dan masak hingga gula menjadi pekat. Padamkan api dan letakkan jem di dalam bekas yang bersesuaian. 
Yummy Jam!!

No comments:

Post a Comment